Katolikus Temetési Szertartás – Kegyeleti Szertartás | A Kegyeleti Szertartásról

A katolikus temetési szertartás II. része: A SÍRNÁL 1. A sírhely megáldása A pap szenteltvizet hint a sírhelyre és mondja: Elhunyt testvérünk a keresztvíz által Krisztushoz kapcsolódott a mulandó földi élet idejére. Megváltónk jósága engedje, hogy dicsőséges feltámadásában is részesüljön az utolsó napon. A pap keresztet vet a koporsóra (urnára) és mondja: A mi Urunk, Jézus Krisztus keresztjének szent jele legyen rajtad! E jelben váltott meg téged a Megváltó, e jelben van üdvösségünk. 2. Sírba helyezés A koporsó sírba engedése (az urna behelyezése) alatt a pap búcsúzik az elhunyttól: Porból lettél és visszatérsz a porba, de Isten feltámaszt téged az utolsó napon. Béke veled! 3. A Hiszekegy elimádkozása 4. Hívek könyörgése az elhunytért és a hozzátartozókért 5. Imádságok, énekek Üdvözlégy Mária … 6. A temetési szertartás befejezése Pap: Adj, Uram, örök nyugodalmat neki(k)! Felelet: És az örök világosság fényeskedjék neki(k)! Pap: Nyugodjék (nyugodjanak) békességben! Felelet: Ámen. Pap: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.

Temetés - Gércei Plébánia

Szabályozza a temetkezési hely fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos egyházi és világi szabályok által nem érintett viszonyokat. 2. § A szabályzat hatálya A szabályzat hatálya kiterjed a plébániára, mint az urnatemető tulajdonosára egyben fenntartójára és üzemeltetőjére, továbbá azokra a katolikus egyház által elismert egyházi személyekre és világi személyekre (klerikusok, alkalmazottak, megbízottak) akik az urnatemető fenntartásában, üzemeltetésében és temetkezési szolgáltatási tevékenység végzésében, valamint a katolikus egyházi szertartás szerinti búcsúztatásban bármilyen módon részt vesznek, illetőleg azokra, akikre nézve tevékenység során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak. Az urnatemető 1182 Budapest, Fogaras utca 16. sz. alatt található. Az ingatlan-nyilvántartásban 147 560 hrsz. alatt van felvéve. 3. § Általános rendelkezések 1. A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás joga mindenkit megillet. 2. Az urnatemetőben csak annak a halottnak a hamvait tartalmazó urna helyezhető el, akit a katolikus egyház által elismert módon megkereszteltek, az alábbi kivételekkel: – Nem megkeresztelt halott hamvait tartalmazó urna elhelyezése abban az esetben lehetséges, ha az elhunyt a keresztség felvételére készült, vagy feltehető, hogy megkeresztelték volna.

Kegyeleti szertartás | A kegyeleti szertartásról

Temetés :: zugligetiszentcsalad

  1. Rh nullás vércsoport
  2. Temetési szertartás és gyászmise Somogyi Tamás lelki üdvéért - Székesfehérvári Egyházmegye
  3. Trófea mexikói ut library
  4. Valentin nap - Sütisdoboz Tortadekoráció

A víz a keresztények számára a keresztséget szimbolizálja. Arról van szó, hogy emlékezzünk arra, hogy Isten az élet forrása. Katolikus temetés A temetési szertartás a temetés csúcspontja. A temetkezési igazgató alkalmazottai végzik. A temetés során fontos, hogy a család kifejezze mindazt a szeretetet, amelyet halottja iránt érzett. Ezért előnyösebb, ha magánabb temetkezést tartanak, mint az egyházi vallási szertartás. Ez az utolsó kapcsolat az elhunytal, ezért fontos ez az ünnepség. Katolikus temetések és hamvasztás, öngyilkosság vagy meg nem keresztelt személy A hamvasztás a II. Vatikáni Zsinat óta engedélyezték a katolikus vallásban, amely több évig tartott és 1965-ben véget ért (további információk a hamvasztásról szóló útmutatónkról). A koporsót azután a szertartás után a krematóriumba viszik. A krematóriumban ismét egyszerű szertartás lehet, a család kívánságától függően. Tekintettel a öngyilkosság, az egyház régóta elutasította, ez már nem így van. Minden helyzet egyedi, de a halál körülményeivel lehet foglalkozni a szertartás során, vagy sem.

Tue, 19 Jul 2022 20:06:27 +0000